KOVOSVIT MAS, A.S. NA MEZINÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ VELETRH PŘIVÁŽÍ NOVINKU

Datum zveřejnění: 27.09.2013

„Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se KOVOSVIT MAS, a.s. pravidelně účastní již od jeho vzniku v roce 1959,“ říká vedoucí marketingu KOVOSVIT MAS, a.s. Martin Volný a zároveň představuje novinku, která bude mít v Brně českou premiéru.

Akciová společnost KOVOSVIT MAS přiváží do Brna nový stroj s obchodním názvem MCU 1100V - 5X, který provádí vertikální pětiosé obrábění. Zjednodušeně řečeno, zákazníkovi umožní obrobit složitý obrobek na jednom stroji. Stroj má vysoké parametry a je schopen obrábět obrobek o průměru až 1200 mm, výšce až 1000 mm a hmotnosti až 2 tuny. „Pro představu je to jako byste na otočně sklopný stůl položili automobil Škoda Octavia,“ vysvětluje Martin Volný. MCU 1100V - 5X umožní komplexní obrábění, včetně již zmíněného souvislého pětiosého. Toto obrábění se používá například pro výrobu lopatek do turbín, energetických dílců, leteckých motorů, dílů pro dopravní techniku a dalších výrobků. „Stroj jsme přihlásili na Zlatou medaili a pevně věřím, že tradici ocenění kovosvitských obráběcích strojů zopakujeme,“ dodává Volný.

Zlaté medaile, které v Brně již kovosvitské stroje obdržely, mají dlouhou tradici. Ocenění v historii společnosti bylo několik. Mezi výrazné úspěchy patří výroba souřadnicové vyvrtávačky VKW 100, kterou se KOVOSVIT proslavil v 50. letech. Ta se po repasech používá po celém světě dodnes. Průlomová ve světě obráběcích strojů pak byla výroba numerických strojů SPT 16 a SPT 32. KOVOSVIT MAS je jako jeden z prvních výrobců v bývalém východním bloku začal v 70. letech vyrábět a také je ve velkém množství do těchto zemí vyvážel. SPT 16 a SPT 32 bylo produkováno několik tisíc a dodnes jsou v provozu. Další významnou kovosvitskou novinkou byla konstrukce a výroba strojů MCSY50/80. O jejich vznik se zasloužil jeden z vynikajících kovosvitských konstruktérů inženýr Ladislav Borkovec. Tento numericky řízený stroj byl tak první „skutečný“ multifunkční stroj, který byl schopen obrábění a byl natolik unikátní, že svými parametry „předběhl“ světový strojírenský vývoj o cca 20 let. Oba tyto kovosvitské stroje byly v minulosti oceněny Zlatou medailí a to právě na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Mimo zmiňovanou novinku bude KOVOSVIT MAS prezentovat další zástupce svého širokého výrobního programu. Jsou to tyto stroje - CNC soustružnické centrum SP 430 SY, vertikální centrum MCV 1270 POWER s demonstrací silového obrábění a vertikální centrum MCV 1016 QUICK. Všechny stroje jsou multifunkční obráběcí stroje produktové řady KOVOSVIT MAS. Jedná se vysoce kvalitní technologie, kdy KOVOSVIT MAS je jedním z šesti světových výrobců, které tyto hi-tech technologie vyrábí.