MINISTR PRŮMYSLU A OBCHODU MARTIN KUBA NAVŠTÍVIL KOVOSVIT MAS

Datum zveřejnění: 05.02.2013
V rámci návštěvy Jihočeského kraje navštívil ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba jeden z nejstarších strojírenských závodů KOVOSVIT MAS v Sezimově Ústí.

Ministra Kubu spolu s předsedou Jihočeské hospodářské komory Miroslavem Dvořákem a bývalým europoslancem Jaroslavem Zvěřinou přivítal předseda představenstva KOVOSVITU MAS František Komárek. Společně si vyslechli úvodní brífink generálního ředitele Miloslava Kafky na téma vize, strategie, výsledky a vývoj podniku za posledních pět let. Ministr Kuba se živě zajímal především o progresivní vývoj za poslední dva roky, kdy se firmě podařilo expandovat na ruské trhy a navýšit obrat.

Další kroky ministra Kuby zamířily do provozu, kde si prohlédl oddělení konstrukce a seznámil se s aktuálním vývojem nového multifunkčního obráběcího centra, jehož technologie přispívá ke zjednodušení a zkvalitnění finální výroby obráběcích dílů. V montážní hale pak zhlédl prototypy nových strojů a postupy výroby nejnovějších obráběcích strojů, které jsou určeny domácímu i zahraničnímu zákazníkovi.

Generální ředitel také upozornil ministra Kubu na některá administrativní omezení, která výrazně snižují možnosti vývozu některých strojírenských výrobků. Jedná se především o zamítnutí povolení vývozu některých strojů, které občas bývá celní nomenklaturou zařazeno do kategorie podléhající licenčnímu řízení – povolení k vývozu zboží dvojího užití. Ministr Kuba podotkl, že s těmito nedostatky, se kterými se potýká řada českých firem, byl seznámen a přislíbil nápravu.

Na závěr se generální ředitel KOVOSVITU MAS Miloslav Kafka k návštěvě pana ministra vyjádřil: „Jsem rád, že ministr Kuba navštívil naše provozy a tím podpořil strojírenskou výrobu nejen v KOVOSVITU MAS, ale v celé České republice. Potvrdil, že strojírenství je nedílnou součástí naší ekonomiky a jeho podíl na růstu domácího HDP je nezastupitelný.“