„OČEKÁVÁME VÝRAZNÝ NÁRŮST I V ROCE 2014,“ ŘÍKÁ GENERÁLNÍ ŘEDITEL KOVOSVITU MAS, A.S. PETER HAWLAN

Datum zveřejnění: 04.02.2014
Český dodavatel obráběcích strojů značky MAS plánuje po úspěšném roce 2013, kdy tržby činily více než 1,75 miliardy korun, přesáhnout v roce 2014 hranici 2,1 miliardy korun.

KOVOSVIT MAS, a.s. za poslední dva roky značně posílil svoji pozici na strojírenském trhu a v současné době je lídrem ve výrobě multifunkčních obráběcích stojů v České republice. Zlomovým rokem pro růst byl rok 2011, kdy v oblasti ekonomických výsledků KOVOSVIT MAS potvrdil 35% nárůst obratu oproti roku 2010. Tržby v roce 2011 již dosáhly 1,25 mld. korun a dále postupně rostly.

Rok 2013 byl také ve znamení velkých investic, které celkem činily cca 200 milionů korun. Jednalo se především o novou pec ve slévárenském provozu v ceně více než 40 milionů. Společnost KOVOSVIT MAS, a.s. je jedna z mála, která disponuje vlastní slévárnou, kdy 60 % odlitků jde na export. Nová pec zvýšila kapacitu na 6 tun tekutého kovu za jednu hodinu. Tím se celková roční kapacita slévárny navýšila z 10 000 tun až na 12 000 tun. Další významnou investicí v hodnotě více než 45 milionů korun bylo portálové centrum s označením V100 od japonské firmy MAZAK. KOVOSVIT tak rozšířil počet portálových center, která umožňují přesné opracování rozměrných odlitků, včetně pětiosého obrábění, frézování a vrtání až do velikosti šesti metrů. Další investice se týkaly rekonstrukce budov a inovací ve prospěch modernizace a rozšíření výroby. Investiční záměry budou pokračovat i v roce 2014.

„S rozšiřováním výroby a exportu průběžně přijímáme nové zaměstnance,“pokračuje generální ředitel Peter Hawlan. V současné době je společnost KOVOSVIT MAS jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Aktuálně má 810 pracovníků a předpokládá, že v roce 2014 počet navýší více než o 50 zaměstnanců a to zejména do výroby, obchodního a technického úseku.

Co se týká obchodních aktivit, tak nadále mezi klíčové trhy patří domácí trh České republiky a Slovenska. V zahraničí je to především export do Ruska, který činí 50 % odbytu. V Ruské federaci se posílila spolupráce s dceřinou společností MTE KOVOSVIT MAS, která byla založena v roce 2012 v ruském Azově, kde se v roce 2013 otevřela velká montážní hala. Vizí společného podniku MTE KOVOSVIT MAS je, že v roce 2016 bude ročně vyrábět cca 300 strojů. Rozvoj nových odbytových teritorií v roce 2014 bude zaměřen zejména na vybrané evropské trhy, Turecko, Indii a další na asijském kontinentu.
Výroba je nadále soustředěna na multifunkční a pětiosé stroje. V těchto segmentech výroby je KOVOSVIT jedním z šesti světových výrobců, které tyto hi-tech technologie vyrábí. Společnost v roce 2013 pokračovala ve vývoji a výrobě těchto strojů. Za jeden z nich obdržela na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně Zlatou medaili v kategorii inovace. Dalším pilířem rozvoje je projekt aplikačního centra, které je schopné zákazníkovi dodat kompletní technologie na klíč. V letošním roce plánuje uskutečnit první velkou zakázku na dodávku celé výrobní linky, včetně robotizace, automatizace a software.
Co se týká struktury zakázek a subdodávek KOVOSVITU MAS, a.s. tak cca 20 % produktů jde do automobilového průmyslu, 20% do energetiky a 60% do dalších odvětví strojírenství, tzn. těžebního, zbrojařského a železničního průmyslu.
Česká strojírenská firma KOVOSVIT MAS, a.s. má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil významný český podnikatel Tomáš Baťa a v roce 2014 oslaví 75 let svého působení na trhu strojírenských technologií.