Stroj MCV800Quick je pro zákazníky k dispozici nově také v levnější variantě MCV800Clever

Datum zveřejnění: 19.04.2018
Technici ve společnosti Kovosvit MAS provedli dílčí inovace na stroji MCV800Quick, který byl poprvé představen v minulém roce na strojírenském veletrhu v Brně a jehož prototyp je testován přímo u zákazníka, ve společnosti Viking Mašek. Zároveň připravili cenově výhodnější variantu stroje, kterou pojmenovali MCV800Clever.

Speciální projektový tým společnosti Kovosvit MAS připravil již v minulém roce zásadní inovaci stroje MCV754Quick, který byl dlouhodobě komerčně úspěšným řešením malého tříosého vertikálního frézovacího centra.

Cílem inovace bylo maximálně zvýšit statickou tuhost nosné struktury, která musí odolávat zatížení jak od hmotnosti obrobku, tak také silám vyvozovaným při vlastním obráběním. MCV800Quick má nyní uspořádání stolu na robustních saních, obdobně jako větší stroje z produkce společnosti Kovosvit MAS. Tato změna kinematiky kromě vyšší tuhosti umožnila také vylepšit krytování vnitřního prostoru, což přineslo zmenšení zástavby stroje a zlepšenou ergonomii, resp. ještě lepší přístup do pracovního prostoru.

Nově článkový dopravník i automatické mazání

Mezi významné novinky, které stroj přinesl, bylo kromě zmenšení rozměrů a inovace řídicích systémů také technologické rozšíření parametrů vřetenové jednotky. Nově je stroj osazen vřetenovou jednotkou z produkce Kovosvitu MAS s 12 000 otáčkami/min. Díky ložiskům s ocelovými kuličkami, je vřeteno odolnější vůči kolizi než v případě keramických ložiskových kuliček. Provedla se též úprava odhlučnění vřeteníku, díky které výsledky ukazují pokles hluku o podstatné 4 dB.

Prototyp stroje je od loňského strojírenského veletrhu v Brně instalován ve společnosti Viking Mašek a k jeho testování tedy dochází přímo u zákazníka, který poskytuje cennou zpětnou vazbu. Jak z této společnosti, tak z veletrhu jsou velmi dobré ohlasy na dotykovou obrazovku v případě řídicího systému Heidenhain TNC620. Variantou pro zákazníky je také systém Siemens 840D.

Prototyp stroje MCV800Quick byl vyroben se šnekovým dopravníkem, který mimo jiné šetří nároky na prostor. Zákazníci si kromě šnekového dopravníku mohou nově zvolit také klasický článkový dopravník, který je díky konstrukčnímu řešení nákladnější z hlediska vstupní investice, ale je standardnější a umožňuje pod dopravník vložit větší kontejner než v případě šnekového. Další novinkou, jež zvýší komfort obsluhy, a která bude ke stroji nabízena od druhého čtvrtletí, je automatické mazání, které na původním MCV754Quick nebylo v nabídce.

MCV800 v provedení Clever

Novinkou z dílny projektantů a konstruktérů společnosti Kovosvit MAS je stroj MCV800 v provedení Clever. Je určen primárně pro ty zákazníky, kteří vědí, že nevyužijí tak vysoký výkon stroje a spokojí se jeho nižším výkonem a s nižšími otáčkami na vřetenu. Tato varianta stroje je taktéž nabízena bez přímého lineárního odměřování. MCV800Clever využívá úplně stejnou kostru, stejnou tuhost, ale zákazníci jej získají za výhodnějších podmínek díky nižším požadavkům na pohony stroje.

MCV800Clever je proto ideální stroj do určitých typů výrob, nebo pro zákazníky, kteří nechtějí investovat tolik, jako v případě provedení Quick. Otáčky na vřetenu má provedení Clever 9000 ot./min, výkon stroje je 13 KW (S6 – 25%).

Sériová výroba

Stroj MCV800 v obou provedeních již byl v Kovosvitu MAS zařazen do sériové výroby, první kusy byly dokončeny na přelomu března a dubna. Skutečnost, že jde o povedený produkt, o nějž je na trhu zájem, podtrhuje skutečnost, že již byla podepsána řada kontraktů se zákazníky a první pololetí je již zcela vyprodané. Jde o jeden z nosných produktů společnosti Kovosvit MAS.

Také z toho důvodu, aby byl Kovosvit MAS schopen rychle reagovat na požadavky zákazníků, vytvořil konstrukční tým základní balíček opcí podle preferencí většiny zákazníků, do něhož vložil přípravu na středové chlazení, signalizační maják stavu stroje, ruční oplach, ruční ofuk a další funkcionality tak, aby byly stroje dříve dostupné zákazníkům. Vybrány byly nejčastější konfigurace stroje a společnost je díky tomu schopna rychleji reagovat na přání standardních zákazníků. Výroba se stává sériovější.