STROJÍRENSKÝ PODNIK KOVOSVIT MAS JE NA ČESKÉM TRHU VÝZNAMNÝM ZAMĚSTNAVATELEM

Datum zveřejnění: 24.07.2013
Jihočeský KOVOSVIT, i přes celorepublikovou nezaměstnanost, dále nabírá zaměstnance. Od začátku roku navýšil počty svých zaměstnanců téměř o 15 %.

„Od začátku roku jsme přijali více než 90 zaměstnanců, což v celkovém objemu činí téměř 15 %,“ bilancuje nábor nových zaměstnanců personální manažerka KOVOSVITU Gabriela Jeřábková. KOVOSVIT MAS, a.s. je tradičním strojírenským podnikem, který působí na trhu již 74 let. V roce 1939 ho zakládal s 260 zaměstnanci Tomáš Baťa. Produkce byla tenkrát soustředěna na obráběcí stroje, které sloužily především k výrobě obuvi. Dnešní KOVOSVIT je zaměřen na multifunkční a pětiosé obráběcí stroje. V těchto segmentech výroby je KOVOSVIT MAS jedním z šesti světových výrobců, které tyto moderní hi-tech technologie vyrábí. Produkty firmy se vyváží téměř do celého světa a poslední dva roky se firma soustřeďuje především na ruské trhy. „Nové obchodní příležitosti sebou přinesly i rozšiřování výroby a nutnost pokrytí výrobních kapacit za účelem uspokojení objednávek zákazníků,“ vysvětluje potřebu přijímání nových zaměstnanců inženýrka Jeřábková. „Spektrum profesí je různorodé a zájem o některé z nich je opravdu velký. Poptáváme od dělnických profesí jako slévárenský dělník, obráběč kovů, přes techniky, plánovače až po konstruktéry, produktové manažery a specializované obchodníky perfektně jazykově vybavené. Co se týká počtu uchazečů, tak máme z čeho vybírat. Například na pozice montéra se hlásí denně i pět uchazečů, na slévárnu je to jednou tolik. Horší je to s obráběči, těch je na pracovním trhu poměrně málo a těch opravdu zkušených ještě méně. Obecně platí, že na technické pozice se hlásí méně uchazečů, v případě, že obsazujeme pozici v administrativě, pak je to mnohdy i padesát zájemců denně,“ pokračuje personální manažerka. Na KOVOSVITU dávají příležitost i absolventům. „Jako každá firma preferujeme zkušené pracovníky, ale dáváme příležitost i absolventům, protože si potřebujeme vychovat novou generaci zaměstnanců. Od začátku tohoto roku jsme nabrali celkem 16 absolventů, z toho je 8 středoškoláků, 2 absolventi vyšších odborných škol a 6 vysokoškoláků, do všech oblastí, od ekonomického až po vysoce odborné strojírenské kvalifikace. Do skladu pak třeba absolventa oboru operátor skladování, dále jsme přijali dva diagnostiky, což jsou absolventi vyšší odborné školy. Na pozici konstruktéra a technologa přišli absolventi ČVUT,“ vyjmenovává Gabriela Jeřábková. To, že KOVOSVIT je významný zaměstnavatel s celorepublikovou působností, svědčí i to, že se zájemci hlásí nejen z blízkého táborského regionu, ale také z Českých Budějovic, Písku, Strakonic, na určité pozice z Prahy a na vedoucí pozici přijali zájemce až z České Třebové. Volné pozice pak hledají převážně pomocí inzerce, pracovních webových portálů, personálních agentur, ale osvědčila se i forma systémové spolupráce se středními a vysokými školami, kde mimo jiné studenty informují o možnostech jejich uplatnění v KOVOSVITU. Nábor nových zaměstnanců je motivován i mzdou, která oproti průměrné mzdě 24 061 korun v ČR, činila na KOVOSVITU zhruba 26 800 korun. „V péči o zaměstnance se snažíme pokračovat ve tradici Tomáše Baťi, který byl mimo jiné známý i svou vynikající personální prací. Pro zaměstnance pravidelně pořádáme firemní kulturní a sportovní akce, vzdělávací programy dotované firmou nebo prostřednictvím fondů EU. Motivací pro naše nové zaměstnance bude jistě také projekt „personální mapa,“ kdy je vytvořena struktura zaměstnanců, u kterých je potenciál dalšího růstu s cílem nastartování jejich osobního rozvoje. Naším zájmem je vybudování takových personálních programů, které mají v sobě prvky osobní zainteresovanosti a odpovědnosti za svoje výkony a přístupy k práci, včetně sounáležitosti s firmou,“ dodává personální manažerka Gabriela Jeřábková.